Polis Alımında Yaş Sınırı İndiriliyor



TBMM İçişleri Komisyonu'nda görüşülmeye devam eden "İç Güvenlik Paketi"ne göre, polis alımındaki yaş şartı, mevcut düzenlemedeki gibi 28 olacak.

TBMM İçişleri Komisyonu, Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu, Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu, Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı görüşmeye devam ediyor.

Tasarının, "polis olmadaki yaş şartını düzenleyen" 10. maddesinin 5. fıkrasında, AK Parti ve MHP'li milletvekillerinin verdikleri ortak önergenin kabul edilmesiyle değişiklik yapıldı.

Buna göre, polis alımındaki yaş şartı, mevcut düzenlemedeki gibi 28 olacak. Tasarının mevcut halinde bu yaş şartı 26'a düşürülmüştü. Lisans mezunlarından KPSS'de bakanlıkça belirlenecek taban puanı alanlar arasından sınavın yapıldığı yılın, 31 Aralık tarihi itibarıyla 28 yaşından gün almayan erkek ve kadın adaylar arasından, sınavda başarılı olanlar polis meslek eğitim merkezlerine alınacak.
"Mevcut terfi sisteminin sürdürülebilirliği yok"

İçişleri Bakan Yardımcısı Osman Güneş, TBMM İçişleri Komisyonu'nda görüşülen, "iç güvenlik tasarısının", "polislerin terfisini ve emekliye sevk edilmesini" düzenleyen 10. maddesi üzerinde, milletvekillerinin eleştiri ve sorularını yanıtladı.

Emniyet teşkilatında halen uygulanan terfi sisteminin otomatik terfi sistemi olduğunu anlatan Güneş, sadece başkomiserlikten emniyet amirliğine ve üçüncü sınıf emniyet müdürlüğünden ikinci sınıf emniyet müdürlüğüne geçişte sınav olduğunu, bunun dışında rütbedeki en az bekleme süresini tamamlayan bütün polislerin, amirlerin üst rütbeye terfi ettiğini kaydetti.

Güneş, emniyet teşkilatının rütbe mesleği olduğunu ifade ederek, "Bu terfi sistemi bugün itibarıyla, zaman içinde düzensiz bir hal aldı. Ancak bu yeni fark edilmedi, bunun hep farkındaydık. Bu yanlışın mutlaka düzeltilmesi gerektiğini hep söylüyorduk ve bununla ilgili de çalışmalar yapıyorduk" dedi.
Birinci sınıf emniyet müdürü sayısının bin 754, birinci sınıf emniyet müdürlüğü görevinde değerlendirebilecek emniyet müdürü sayısının ise 646 olduğunu dile getiren Güneş, şöyle konuştu:

"Arada bin 108 fark var. Bini aşkın emniyet müdürü, kanun sebebiyle herhangi bir aktif göreve verilememektedir. Böyle devam ederse bin 754 olan birinci sınıf emniyet müdürü sayısı, 2015 terfi dönemi itibarıyla 2 bin 122, 2019 yılında ise 4 bin 322 olacak. Bu nedenle bugünkü sistemin sürdürülebilirliği yok.
Terfilerin tümünü belli şartlara bağlıyoruz, birisi de sınav şartı. Her rütbe için ne kadar görevli olması gerektiğine ilişkin sınırlama yaptık. Emniyet teşkilatında ne kadar birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü sınıf emniyet müdürü ihtiyacı varsa, bunların oranlarını belirledik, kadrolarını sınırladık. Polis koleji ve akademiler vardı. Şimdi artık doğrudan teşkilatta polis olanlar, lisans mezunu ve belirli şartları taşımaları şartıyla, belirli hizmet süresinin sonunda, ilk kademinin ardından yukarıya doğru yükselecek. Sistem kendiliğinden düzenli bir hale gelecek."

Osman Güneş, polis koleji öğrencilerinin, giriş sınavındaki puanları dikkate alınarak, durumlarına uygun okullara yerleştirileceğini, öğretmenlerin de Milli Eğitim Bakanlığı'na nakillerinin sağlanacağını söyledi.

Konular