Bekçiliğe giriş şartları değişti



İçişleri Bakanlığı, 2 Mart 2018 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelik düzenlemesiyle bekçiliğe giriş şartlarını değiştirdi.

ESKİ SİSTEMDE ÖNCE MÜLAKAT SONRA YAZILI YAPILIYORDU

İçişleri Bakanlığı, bekçi alımında, adayları önce mülakata tabi tutmakta daha sonra ise yazılı sınav yapmaktaydı. Haberde de yer aldığı üzere bu uygulama, yetişmiş insan gücünün il ve ilçelerde binlerce kişinin mülakatıyla uğraşmasına neden olmaktaydı.

YENİ SİSTEMDE MÜLAKAT İŞLEMİ EN SONA ALINDI

2 Mart 2018 tarihli Resmi Gazetede yer alan düzenlemeyle bu sistem baştan sona değiştirilmiştir.

Yeni getirilen sisteme göre,

1- Adaylar önce sağlık kontrolüne tabi tutulacak ve adaylar hakkında "Çarşı ve Mahalle Bekçisi Adayı Olur" veya "Çarşı ve Mahalle Bekçisi Adayı Olamaz" şeklinde karar verilecek.

2- Hakkında "Çarşı ve Mahalle Bekçisi Adayı Olur" adaylar yazılı sınava tabi tutulacaktır. Yazılı sınav, İçişleri Bakanlığınca uygun görülmesi halimnde, ÖSYM eya Milli Eğitim Bakanlığına yaptırılabilecektir. Yazılı sınavda 100 üzerinden en az 50 alanlar başarılı sayılacaktır.

3- Yazılı sınavda başarılı olanlar, fiziki yeterlilik sınavına alınacaktır. Fiziki yeterlilik sınavı yüz tam puan üzerinden değerlendirilir. Sınav sonucunda altmış puanın altında alan adaylar başarısız sayılacak.

4- Fiziki yeterlilik sınavında başarılı olan adaylar, kendilerine duyurulacak yer ve zamanda sözlü sınav komisyonu tarafından sözlü sınava tabi tutulacak. Adayın sözlü sınavından başarılı olabilmesi için yüz puan üzerinden en az yetmiş puan alması gerekir.

5- Adayların başarı sıralamasına esas giriş puanı; adayın yazılı sınav puanının %25'i, fiziki yeterlilik sınav puanının % 25'i ve sözlü sınav puanının % 50'sinin toplamından oluşacaktır.

DEĞERLENDİRME: SİSTEM BÜROKRATLARI RAHATLATIRKEN, ADAYLARIN HAKLARI GÖRMEZDEN GELİNMİŞTİR

Bu yeni sistemle birlikte, şartları taşısın veya taşımasın binlerce kişinin mülakata alınması uygulaması kaldırılmış olmaktadır. Ancak sistemde hala sorunlu yönler bulunmaktadır. Örneğin yazılı sınavda 100 üzerinden 50 puan almış kişi başarılı sayılırken bu taban puan sınırı sözlü sınavda olduğu gibi 70 olarak belirlenebilirdi. Ayrıca sözlü sınavda da taban puan 50 olarak belirlenmeliydi. Sözlü sınavın toplam puana etkisi ise yüzde 50'den yüzde 10 veya 20 düzeyine indirilmeliydi.

Yeni kurulan sistem, işlemleri yapacak kamu burokrasini rahatlatmasına rağmen, sınava girecek adayların hakkını korumamaktadır. Bu yönüyle eksiktir.

Bekçilik sınav yönetmeliğinin tam metni için tıklayınız.

Konular