Kara, Hava ve Deniz komutanlıklarının atama süreci değişecek







Darbe sonrası askerin yeniden yapılanması kapsamında 'müsteşar' modeli gündemde. Yeni modelde Kara, Hava ve Deniz komutanlıklarının atama süreci değişecek, komutanlıklarda müsteşarlar görev yapacak.





Hükümet, 15 Temmuz askeri darbe girişimin ardından askerin yeniden yapılanması kapsamında dikkati çeken bir modeli de incelemeye aldı. Buna göre eğer model kabul edilip hayata geçirilirse Kara, Hava ve Deniz komutanlıklarının hem atama süreçleri değiştirilecek hem de komutanlıklarda müsteşarlar görev yapacak. YAŞ'ın yapısının da değiştirilmesi yönünde çalışma olduğu, ancak henüz net bir model geliştirilmediği ifade ediliyor. Tüm çalışmalarda sivillerin yanı sıra komutanlıkların da görüşü alınacak.





15 Temmuz FETÖ darbe girişimin ardından askerin yapısında da reform yapmaya hazırlanan hükümet, yeni modelleri incelemeye aldı. KHK'lar ile yapılacak acil düzenlemelerin hemen ardından asker reformu gündeme getirilecek.





YAŞ'a yeni model





Hükümet kaynaklarından edinilen bilgiye göre hükümetin Anayasa değişikliği sürecinde ele almayı hedeflediği köklü reform modeli, başkanlık sistemi modeli ile birlikte ele alınacak. Çeşitli ülkelerdeki silahlı kuvvetler sistemini incelemeye alan hükümet, komutanlık yapıları, komutanların atama süreçlerini ve sivil iradenin komutanlıklardaki etkinliğine dair farklı yapılarını değerlendiriyor.





Genelkurmay'ın MSB'ye bağlanması düşünülmezken başkanlık siteminin hayata geçirilmesi halinde karargah bütünüyle Başkan'a bağlı olacak ve Milli Savunma Bakanlığı üzerinden yönetilecek. Başkanlık sisteminin hayata geçirilmemesi durumunda da atamaya dair yapıda değişiklik yapılacak. Bu süreçte YAŞ gibi atama süreçlerinin değiştirilmesinin masada olduğu belirtiliyor.





Müsteşarlık incelemede





Başkanlık sisteminin olduğu ABD ve benzeri ülkelerdeki askeri modelleri de değerlendirmeye alan hükümet, komutanlarla birlikte görev yapan Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri müsteşarlarının olduğu modelleri inceliyor. Silahlı kuvvetlerin komuta kademesinin tamamen sivil otorite kontrolü altında olduğu bu modelde atamalarda da bakanlık ve Başkan'ın tam yetkisi bulunuyor. Tüm çalışmalarda uzmanların, sivillerin yanı sıra komutanlıkların da görüşü alınacak.





Başbakan Binali Yıldırım, önceki gün katıldığı TV programında silahlı kuvvetlerin yeniden yapılandırılmasına dair bir soru üzerine şu yanıtı vermişti:





'Cesaret edemeyecekler'





"Mutlaka bunu yapacağız. Böyle bir ihtiyaç olduğu da anlaşılıyor. Bu yapı, maalesef Ergenekon, Balyoz gibi yapılar buradan çıktı. İhtilal üreten yapıların artık silahlı kuvvetler içinde yerinin olmaması lazım. Tehdit olmaktan mutlaka çıkarmak lazım. Bunun yolu da gereken reformların, yapısal değişikliklerin gerçekleştirilmesi ve bunun bir sisteminin, senaryosunun kurulması lazım. Öyle bir şey olacak ki darbeye teşebbüs etmeye bile cesaret edemeyecek. Komuta kademesindeki komutanlarla görüşeceğiz. Biz siyasi olarak neler yapılacağını biliyoruz. Benzer ülkelerdeki uygulamalar belli. Ordu-siyaset ilişkileri belli. Bunların hepsi gözden geçirilecek ve ülkemize en uygun yapılanmaya gidilecek. Belki olsa olsa kuvvet komutanlarının atanmasıyla ilgili düzenlemeler yapılabilir."

Konular

Jandarma polen ve böcekle suçlu arayacak
Özel Güvenlik Denetleme Eğiticilerinin Eğitimi Başladı
2 yıllık meslek yüksek okulu mezunlarına kısa dönem askerlik var mı?
Polis memuru için açıktaki süreler zorunlu şarkta sayılır mı?
Emniyet misyon koruma sınav sonuçları açıklandı
Polise ve jandarmaya neden ek gösterge verilmiyor?
Uzman erbaşlara, memurluğa atanmak için 7 yıl hizmet şartı getirilmesi Anayasa'ya aykırı mı?
POMEM'lere önlisans mezunları başvuruda bulunabiliyor mu?
Polislerin zorunlu ikinci bölge atamaları en fazla kaç defa ertelenebilir?
POMEM mülakat tarihleri belli oldu
POMEM mülakat sınavı giriş yerleri açıklandı
Kıdemli başpolislik sonuçları açıklandı
KPSS şartı olmadan özel harekat polisi alınmaya devam edecek mi?
Emniyet 2018 genel atama takvimini açıkladı
Emniyet Genel Müdürlüğünün Taşra Teşkilatında Düzenleme Yapıldı
Misyon koruma sınavını kazananlar hangi ülkeleri tercih edebilecek?
Polisin çalışma saatleri ne zaman değişecek?
Sefer görev emri nedir?
Gümrük kapıları nasıl korunuyor? Yüz tanıma sistemleri nasıl çalışıyor?
POMEM adaylarına yönelik bilgiler
Bekçiliğe giriş şartları değişti
Polis adaylarının yaş düzeltme talepleri karşılanacak mı?
Polis ve jandarmanın disiplin cezalarını düzenleyen Kanun yayımlandı
POMEM'de yaş hesabı yanlış mı yapıldı?
Emniyette terfi sınavı takvimi belli oldu
Deniz Kuvvetlerine sözleşmeli er alımında kesin kayıt ile ilgili bilgiler
İlkokul mezunu polis olabilir mi?
Emniyette İHA büro amirliği kurulacak
POMEM eğitim sonu sınav ne zaman?
Bedelli askerlik çıkıyor mu?