Bedelli askerlik için yeni bir model mi geliyor?



Milliyet Gazetesinden Prof. Dr. Metin Taş köşesinde bedelli askerlik konusuna değindi.

Metin Taş, bedelli askerlik konusuna ilişkin yaklaşımlarda dikkate alınması gereken bazı noktalara değinilmesi gerektiğini belirtiyor.

Yazının devamında: hizmet olarak ödenen bir yükümlülüğün parasal olarak da ödenmesinin mümkün olacağı, ancak, bu konunun belirli dönemlerde geçici olarak gündeme getirilmesi doğru olmayacağı değerlendiriliyor.

İkinci olarak, bedelli askerliğin toplumdaki algısı değiştirilmeden bu yola gidilmesinin sakıncalı olacağı, böylesi bir aceleci yaklaşım; zengin-fakir şeklindeki ayrışmayı körükleyeceği belirtiliyor.

Üçüncü olarak, bedelli askerlik uygulaması devlet açısından iyi bir "gelir" potansiyeline sahip. Ayrıca, politik olarak oy potansiyeli olduğu da rivayet ediliyor. Oy konusunu bilemeyiz ama böyle bir konunun salt gelir potansiyeli yönüyle gündeme gelmesini doğru bulmadığını belirtiyor.

Dördüncü olarak, bu konunun kalıcı olarak çözümlenmesini sağlamak ve her seferinde temcit pilavı muamelesi görmesini engellemek için profesyonel ordu konusunda çalışma yapılması gerektiğini belirtiyor.

Profesyonel ordu konusunda somut adımlar atıldığında, bedelli askerlik uygulamasından yararlananların yapmış oldukları ödemeler, ordunun finansmanında kullanılabilir. Bu noktada akla parası olmayanların ne olacağı sorusu gelebilir.

Ödeme gücü olmayanlardan dileyenler askerlik yapabilecekleri gibi askerlik yapmak istemeyenler için belli süre kamu hizmetlerinde çalıştırılma modeli düşünülebilir. Örneğin, atama bekleyen öğretmenler temel eğitimin ardından askerliklerini, öğretmenlik mesleğini ifa ederek yapabilirler. Bu modelde herkes uzmanlık alanıyla ilgili ihtiyaç duyulan alanlarda çalıştırılarak bir taşla iki kuş vurulabilir. Bedelli askerlik, belli aralıklarla gündeme getirilen tekrarlanan geçici bir uygulama olmamalı. Bunun yerine parası olmayanların da bir biçimde kapsama alınabileceği etkin ve akılcı bir model benimsenmelidir.

Konular