Üniversite mezunları subay olabillir mi?







671 sayılı KHK'da görevden alınmalar sonucu oluşan pilot subay açığında, üniversite mezunları ve ayrılanlara subay olma yolu tekrar açıldı.





15 Temmuz darbe girişiminin hemen sonrasında başlatılan Fethullahçı Terör Örgütü/ Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması ile, devletin tüm kurumlarında FETÖ ile ilişiği tespit edilen on binlerce kişi açığa alınarak meslekten ihraç edildi.





Devletin savunma kanadında en önemli kurumu olan Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) ise adeta yeniden yapılanma sürecine gidildi. Olağanüstü Hal (OHAL) bağlamlarında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname’ler (KHK) ile, binlerce General, Astsubay, Subay, Pilot Subay vb. rütbeli kişi kurumlarından ihraç edildi.





248 SAVAŞ PİLOTU MESLEKTEN ATILDI





Türk Hava Kuvvetleri’nden (THK) 15 Temmuz darbe girişimi sonrası atılan savaş pilotu sayısı ise 248 oldu. Bu sayı mecburi hizmet bitince özel sektöre geçmek nedeniyle ayrılan ya da emekli olan pilotlara ilişkin rakamla birleştiğinde ise, ortaya önemli bir açık çıktı.





Dünyada kabul 1-1.5 olarak kabul edilen koltuk sayısı/ pilot oranı, Türkiye’de meslekten atmalar ile birlikte 1-0.8’e kadar düştü.





SAVAŞ PİLOTU 11 YILDA YETİŞİYOR





Özellikle dünyadaki tüm Silahlı Kuvvetler’in genelinde en uzun süre eğitim gören ve en zor yetişen subaylar: muharip jet pilotları. F-16 ve F-14 kullanan muharip jet pilotları eğitimini 7 yılda tamamlıyor.





Hava Harp Okulu’na askeri liselerden geçen öğrenciler de 4 yıl, sivil liselerden geçenler ise 5 yıl eğitim alıyor. Harp Okulu’nda başarılı olan öğrenciler, 2 yıl süre ile Uçuş Okulu’nda eğitim görüyor.





Yani bir pilotun toplam eğitim süresi 11 yıl oluyor.





Tüm bu eğitimlerin ardından da 1 yıllık ‘harbe hazırlık eğitimi’ başlıyor. Mezun olan öğrenciler pilot çıksalar dahi uçuş eğitiminde başarısız oldukları durumda uçuştan ayrılıyorlar.





Ayrıca, pilotlara mezun olduktan sonra 4 yıl geçmeden ‘Harbe hazır pilot’ dahi denilmiyor.





AÇIK NASIL DOLDURULACAK?





KHK’lar ile başlatılan bu temizlik işlemiyle kurumların boşalmasının ardından ise akıllara tek bir soru geldi: TSK’da ve özellikle oldukça zorlu eğitimler sonucu kadroların doldurulduğu THK’da oluşan bu açık nasıl kapatılacak?





Bu sorunun cevabını üç gün önce toplanan Bakanlar Kurulu sonrası açıklama yapan Numan Kurtulmuş kısmen verdi.





Sayısı 700’ü bulan ve çeşitli nedenlerle Uçuş Okulu’na gidemedikleri için pilot çıkamayan, Harp Okulu mezunu Teğmen ve Üsteğmenlere yeniden şans tanınarak, uygun olanların uçuş eğitimine alınması, geçmiş zamanda FETÖ baskıları ve işkenceleri nedeniyle istifa etmek zorunda kalan öğrencilere yeni şans tanınması, üniversitelerin mühendislik bölümlerinden mezun ya da okuyan öğrencilerin Milli Savunma Bünyesi’ndeki Harp Okulu’na alınması bu açığın giderilmesi için düşünülen yöntemlerden bir kaçıydı.





Özellikle Uçuş Okulu’na çeşitli nedenlerle gidemeyen Harp Okulu mezunu yaklaşık 250 subayın hızlı bir şekilde uçuş ekibine katılacak.





ÜNİVERSİTE MEZUNLARINA PİLOT OLMA ŞANSI





Açığın doldurulması bağlamında Bakanlar Kurulu’ndan sonra açıklanan kararlar, son yayımlanan 671 sayılı KHK’da, dış kaynaktan pilot subay teminine ilişkin düzenlemeler yer aldı.





TSK Personel Kanunu’na eklenen 14/A maddesi ile 4 yıllık fakülte veya yüksekokullardan pilot olarak mezun olmuş kişiler sözleşmeli subaylığa alınabilecek. Yine yukarıda bahsedildiği gibi pilotaj eğitiminden yani uçuş eğitiminden başarısız olanlar ise ihtiyaç duyulması halinde diğer sınıflarda istihdam edilebilecekler.





İlgili düzenleme KHK’da şu ifadelerle yer aldı:





“MADDE 14/A- En az dört yıl süreli eğitim veren fakülte veya yüksekokullardan pilot olarak mezun olan kadın veya erkeklerden muvazzaf subay olmak için başvuranlar; düzeltilmemiş nüfus kaydına göre müracaat yapılan yılın ocak ayının ilk günü itibariyle yirmiyedi yaşını bitirmemiş olmak, yedek subay olma koşullarını taşımak ve sınavlarda başarılı olmak şartıyla muvazzaf subaylığa nasbedilebilirler.





Bunlardan pilotaj eğitiminde başarısız olanlar Türk Silahlı Kuvvetlerinde hizmetine ihtiyaç duyulması halinde, 14 üncü maddede düzenlenen diğer şartları sağlamak ve gerekli eğitimleri tamamlamak kaydıyla diğer sınıflarda istihdam edilebilirler.”





AYRILMAK ZORUNDA KALAN ÖĞRENCİLERE MÜJDE





671 sayılı KHK’da bu açığı gidermek amacıyla döneminde FETÖ’nün çeşitli işkence, baskı ve tacizlerine mağdur kalarak ayrılmak zorunda kalan öğrencilere de subay olma yolu tekrar açıldı.





Uçuş için gerekli şartları sağlamaları hakkında yeniden subay olabilecekleri ifade edilen pilot subaylar için Madde 6’da şu ifadelere yer verildi:





"MADDE 6- … Türk Silahlı Kuvvetlerinden ayrılan veya ilişiği kesilen pilot subaylardan istekliler, uçuş için gerekli şartları sağlamaları ve başvurularının uygun görülmesi halinde ilgili Kuvvet Komutanının teklifi ve Milli Savunma Bakanının onayı ile yeniden subay naspedilerek Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevlendirilebilirler."

Konular

Jandarma polen ve böcekle suçlu arayacak
Özel Güvenlik Denetleme Eğiticilerinin Eğitimi Başladı
2 yıllık meslek yüksek okulu mezunlarına kısa dönem askerlik var mı?
Polis memuru için açıktaki süreler zorunlu şarkta sayılır mı?
Emniyet misyon koruma sınav sonuçları açıklandı
Polise ve jandarmaya neden ek gösterge verilmiyor?
Uzman erbaşlara, memurluğa atanmak için 7 yıl hizmet şartı getirilmesi Anayasa'ya aykırı mı?
POMEM'lere önlisans mezunları başvuruda bulunabiliyor mu?
Polislerin zorunlu ikinci bölge atamaları en fazla kaç defa ertelenebilir?
POMEM mülakat tarihleri belli oldu
POMEM mülakat sınavı giriş yerleri açıklandı
Kıdemli başpolislik sonuçları açıklandı
KPSS şartı olmadan özel harekat polisi alınmaya devam edecek mi?
Emniyet 2018 genel atama takvimini açıkladı
Emniyet Genel Müdürlüğünün Taşra Teşkilatında Düzenleme Yapıldı
Misyon koruma sınavını kazananlar hangi ülkeleri tercih edebilecek?
Polisin çalışma saatleri ne zaman değişecek?
Sefer görev emri nedir?
Gümrük kapıları nasıl korunuyor? Yüz tanıma sistemleri nasıl çalışıyor?
POMEM adaylarına yönelik bilgiler
Bekçiliğe giriş şartları değişti
Polis adaylarının yaş düzeltme talepleri karşılanacak mı?
Polis ve jandarmanın disiplin cezalarını düzenleyen Kanun yayımlandı
POMEM'de yaş hesabı yanlış mı yapıldı?
Emniyette terfi sınavı takvimi belli oldu
Deniz Kuvvetlerine sözleşmeli er alımında kesin kayıt ile ilgili bilgiler
İlkokul mezunu polis olabilir mi?
Emniyette İHA büro amirliği kurulacak
POMEM eğitim sonu sınav ne zaman?
Bedelli askerlik çıkıyor mu?